Kutyanevek

kutya-nevek.com

Hogyan válassz nevet kutyádnak

hogyan válassz nevet a kutyádnak

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ugyanúgy, mint az embereknél a név az egy meghatározó dolog. A kutyáknál is nagy gondot jelenthet a gazdinak kiválasztani kedvencének a nevét.

Természetesen figyelembe kell venni a kutya személyiségét is, ebben a bejegyzésben szeretnénk útmutatást adni a kutya nevének kiválasztásához.

Mikor kapjon a kutya nevet

Tudom..tudom már előre kinéztél pár nevet az új családtagnak, de szeretném javasolni, hogy várj vele!

Ezt azért mondom, hogy vidd haza az új családtagod ismerd meg egy kicsit töltsetek együtt pár napot. Tudd meg milyen személyiség és aztán adj neki nevet.

Mint tudod nincs két egyforma kutya mind eltérő személyiséggel rendelkezik.

Könnyen érthető kutyád számára

Amikor nevet adsz a kutyádnak, törekedj a kreativitásra – minél rövidebb és tömörebb nevet adj kutyádnak.

A kutya akkor hallgat igazán a nevére ha valami éles hanggal végződik, mint például az “a” vagy “e”. Erre azért van szükség, hogy a nevük jól elkülönüljön más szavaktól (mint példaul a vezényszavaktól).

Milyen hosszú legyen a kutyanév

Ahogy az a köztudatban is él maximum egy vagy két szótagból álló nevet érdemes választani. Ennél több szótagból álló név sajnos már könnyen elveszhet a szavak között.

Törekedj az egyszerűségre, hogy kutyád minél könnyebben megértse azt.

Milyen legyen a kutya neve

Itt igazából iránymutatást szeretnénk adni azokhoz a nevekhez amit valószínűleg a kutyád könnyen felismer és elkülönít.

A névnek javasolt egy éles és határozott hangzású betűvel kezdődnie. Ilyen betű lehet a “K” vagy a “D”. A lágyabb hangzású betűket sajnos a tapasztalatok alapján megtévesztő lehet kedvenced számára.

A név zárásaként pedig érdemes, hogy olyan betű legyen amit kicsit el lehet nyújtani. Ilyen betűre jó példa lehet az “a” vagy “e” betű.

Milyen szavakat kerülj mint név

Alapvetőn javasolt kerülni az olyan kutya neveket amelyek egyben vezényszavak is. Ezen kívül javasolt kerülni azokat a szavakat is amelyeknek hasonló a hangzása (ül-Tüll).

Természetesen azokat a neveket is kerüljük amelyek tartalmazzák az adott vezényszavakat.
(Amennyiben ezek ellenére is ilyen neveket választunk a kutyus sokszor fog összezavarodni)

Rokonok névhasználata

Jópofának tűnik egy rokonról elnevezni a kutyát, de sajnos nem mindenki értékeli a poént és nem feltétlenül fogja megtiszteltetésnek venni és lehet sértőnek vagy tapintatlannak fogja venni, ezért mielőtt elneveznéd a kutyust kérdezz rá az adott személynél.

Kimered mondani?

Amennyiben sétáltatni tervezed a tökélets feliratos kutyafeleszerelésben, vagy esetleg kivinni parkba na ott aztán kell majd hangosan is mondani a nevét. Javasolt olyan nevet adni kedvencednek amelyet hangosan is ki mersz mondani és fogsz fülig elpirulni nagy közönség előtt.

Javasolt átgondolni a gyerekkorodban még nagyszerűnek tartott neveket 😀

A kutya öröksége, mint segítség

Amennyiben nagyon az elején vagy még a kutya neveknek, érdemes megtudni honnan származik az adott kutyafajta. Melyik országból származik és milyen történet áll az adott kutyafajta mögött. Milyen felmenői vannak?

Nem tetszik a már kiválasztott kutyanév

Amennyiben névváltáson gondolkodsz, mert túl korán adtál nevet a kutyádnak akkor első körben nézd meg, hogy van e olyan név amely hasonló hangzású – például: Boci – Boni

Menhelyről hozott kutya átnevezése

Természetesen tudunk új nevet adni a kutyának amennyiben az nem illik hozzá vagy szerinted nem passzol hozzá, de amint az már fent is említettük amennyiben van rá lehetőség próbálj meg hasonló hangzású nevet keresni.

Amennyiben teljesen eltérő nevet találtál úgy ismét meg kell tanítani kutyádat a nevére.

  • 1. lépés: keress egy csendes, helyet lehetőleg olyat ahol minimális külső inger éri a kutyádat.
  • 2. lépés: állj tőle 1 maximum 2 méterre, mondd a nevét, amennyiben rád néz és észleli a szólítást jutalmazd meg bőségesen jutalomfalattal.
  • 3. lépés: Dobj el egy jutalomfalatot 1 maximum 2 méterre, a kutya reflexből vissza fog fordulni feléd, hogy megnézze van e még ilyen finom falat. Mielőtt visszafordul mond ki a nevét. Azonnal jelezd neki, hogy jól csinálta.
  • 4. lépés: tégy le egy jutalomfalatot a földre, majd miután megette kezd el hívni magadhoz (kezd el hátrálni) – a kutya is elindul feléd jutalmazd meg, hogy hallgat a nevére.

Hírlevél feliratkozás

Amennyiben szeretne 10% kedvezményt kapni a kutyusom.hu kutyafelszereléssel foglalkozó webáruházban kérem iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés megosztása

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Kapcsolódó bejegyzések

Kapcsolódó bejegyzések